Aan de slag met duaal leren in jouw school of bedrijf? Hieronder lees je over de 11 praktische stappen in het opzetten van een project duaal leren in je school of je bedrijf.
FASE I: VOORBEREIDING EN OPSTART VAN HET PROJECT
1. Bepaal het duaal leertraject dat bij je behoefte past
Overzicht van de studierichtingen aanvullen met de 3 nieuwe richtingen (zie hoger).
Als bedrijf moet je voor elk afzonderlijk duaal traject erkend zijn, en wel vóór de leerling in het bedrijf van start gaat. Om erkend te worden als leerbedrijf moet je voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.
Zo’n erkenning vraag je aan via het digitale loket app.werkplekduaal.be Een erkenning is 5 jaar geldig. Duid een mentor aan die voldoet aan de erkenningscriteria en die gemotiveerd is en kan omgaan met jongeren. Laat hem/haar een mentoropleiding volgen. Inschrijven voor een mentoropleiding kan via deze link. Mtech+, het loopbaanfonds van de technologische industrie biedt mentoren uit de sector een gratis opleiding aan.
Bij 20 uur of meer gemiddeld per week leren op de werkplek > Overeenkomst Alternerende Opleiding (OAO). Het leerbedrijf betaalt de jongere een leervergoeding.
Bij minder dan 20 uur gemiddeld per week leren op de werkplek > Stageovereenkomst Alternerende Opleiding (SOAO). Het leerbedrijf betaalt de jongere geen leervergoeding.
Neem als school en bedrijf de tijd om elkaars verwachtingen te leren kennen. Zet jullie gemeenschappelijke doelstelling en ambitie scherp. Betrek alle collega’s die een rol krijgen in het duaal leren mee in het verhaal.
Ga na welke leeractiviteiten het bedrijf kan aanreiken en welke de school op zich neemt. Zijn er activiteiten die niet aan bod kunnen komen in school of bedrijf? Een (sectoraal) opleidingscentrum kan deze nood mogelijks invullen.
Stem wat geleerd wordt op school en de (gesimuleerde) werkplek goed op elkaar af.
Bespreek hoe en waar de leerling wordt geëvalueerd en hoe hij/zij betrokken wordt bij feedback en evaluatie.
Neem actief deel aan het Lerend Netwerkvan het duale traject. Vraag hierover meer info via onderwijs@mtechplus.be
Ga na of de leerling de nodige startcompetenties en een juiste motivatie heeft. Heeft hij potentieel om zijn/haar vaardigheden op de werkplek verder te ontwikkelen? Kortom is hij/zij duaal competent?
Iedere werkplek heeft zijn eigenheid op vlak van organisatiecultuur en begeleidingsmogelijkheden. Besteed dus aandacht aan een goede match!
Organiseer een intakegesprek. Maak duidelijke afspraken met de leerling.
Laat de leerling vooraf kennismaken met het bedrijf. Voorzie voldoende tijd daarvoor. Breng ook de beginsituatie van de leerling in kaart.
Laat de modelovereenkomsten tekenen door zowel leerbedrijf, school en leerling en dit voorafgaand aan de start. Bij minderjarigen is ook de handtekening van de ouders vereist.