Technieker Industriële Procesautomatisatie duaal

Se-n-Se TSO

ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL (TSO)

Het leertraject

In de opleiding Technieker Industriële Procesautomatisatie duaal leer je in te staan voor het onderhoud, zowel preventief als correctief, en voor de optimale werking van een geautomatiseerde machine- en of procesinstallatie. Om de veiligheid en de kwaliteit van het product te kunnen garanderen, leer je om variabelen en parameters optimaal in te stellen.

In elke fase van de opleiding is er aandacht voor veiligheid. Vandaar dat je leert om een risicoanalyse uit te voeren van eigen werkzaamheden, dat je informatie krijgt over machinerichtlijnen, EMC richtlijnen, ATEX richtlijnen en kennis maakt met de procedures voor gevaarlijke stoffen.

Je leest schema’s en voert voorbereidende werkzaamheden uit om nieuwe componenten (sensoren, actoren, regelcircuits,…) te integreren in het systeem. Je gaat daarna ook effectief deze componenten integreren en afregelen. Je controleert en/of wijzigt programma’s in het geautomatiseerde systeem om de optimale werking van de installatie te garanderen. Je realiseert en test verbindingen uit met het industrieel netwerk. Je implementeert visualisatietools. Je voert voorbereidende testen uit, interpreteert meetresultaten en parameters zodat de installatie klaar is voor vrijgave.

Je lokaliseert en diagnosticeert een storing, je vervangt defecte onderdelen van de sturing en stelt deze af. Ook het rapporteren en registreren van de technische informatie betreffende de interventie, behoort tot de opleiding.

Je voert preventieve en correctieve onderhoudsinterventies uit op installaties, controleert en interpreteert instrumentgegevens.

Je wordt hierbij begeleid door een leraar/trajectbegeleider uit de school en een ervaren mentor in het bedrijf.

Je krijgt realistische opdrachten die aansluiten bij het werk dat je later moet doen als technieker industriële procesautomatisatie. Bovendien maak je deel uit van een professioneel team. Hierdoor kan je ook een aantal ‘soft skills’ verder ontwikkelen, zoals werken in een team, initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen. Veel bedrijven zoeken goede vakmensen die ook sterk zijn in deze algemene competenties. Ook hier heb je een stap voor.

Je leert gemiddeld 20 uur per week op de werkplek. Dit kan in één of meerdere leerbedrijven. Het leren kan ook deels in een gesimuleerde werkomgeving plaatsvinden in een opleidingscentrum van de sector (vb. Anttec, Limtec, Technicity.brussels), van de VDAB of van een bedrijf.

Communicatie en feedback

Doordat je je opleiding voor het grootste deel in een bedrijf volgt, is er extra aandacht voor een goede communicatie tussen jou als leerling, de school en het bedrijf. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over wat je waar zal leren, wie je hierin zal begeleiden, waar je met vragen terecht kan, waar men op let bij de evaluatie, …

Leervergoeding

Het bedrijf geeft je een leervergoeding van maandelijks 560,90 euro.


 

Scholen

Deze school biedt de studierichting Technieker Industriële Procesautomatisatie duaal aan:
→ Ga naar onderwijskiezer

IN SAMENWERKING MET:


 

Veelgestelde vragen

Na het behalen van het diploma Technieker Industriële Procesautomatisatie duaal kan je aan de slag als  onderhoudstechnicus, procestechnieker, afsteller-regelaar, …  in de technologische industrie, chemische, voedings- of andere industriële sectoren.

Verder studeren?

Je kan gaan voor een graduaatsopleiding aan een hogeschool, zoals elektromechanische systemen met optie meet-en regeltechnieken.  Ook in deze studierichting bevat een groot aandeel leren op de werkplek.

Een andere mogelijkheid is een opleiding professionele bachelor in een technologische richting aan een hogeschool, bv. elektromechanica (duaal), automatisatie, energietechnologie, luchtvaarttechnologie. Met dit diploma professionele bachelor kan je aan de slag als bv. productieleider of medewerker van de engineeringscel (uittekenen en ontwikkelen van nieuwe machines. Een mogelijke vervolgstap is om na een professionele bachelor via een schakeljaar de academische bachelor industrieel ingenieur aan te vatten.

Om toegelaten te worden tot de Se-n-Se Technieker Industriële Procesautomatisatie moet je beschikken over een diploma secundair onderwijs uit het studiegebied Elektriciteit-Mechanica. Beschik je hier niet over, zijn er enkele andere mogelijkheden. Raadpleeg voor meer details www.onderwijskiezer.be.

Duaal leren is niet voor iedereen de beste keuze. Daarom gaan school en bedrijf samen met jou na of je klaar bent voor duaal leren. Dit betekent dat je al sterk bent in een aantal algemene startcompetenties zoals stiptheid, werken in een team en initiatief nemen. Je bent ook bereid om hier in te groeien door te leren in een professionele omgeving. Ook je motivatie om voor dit uitdagend traject te gaan wordt samen besproken.

Ben je geslaagd voor de Se-n-Se Technieker Industriële Procesautomatisatie duaal? Dan behaal je het certificaat van deze Se-n-Se-opleiding.

Meer info?

Contacteer de school/ het leercentrum of je CLB-begeleider voor meer inlichtingen.

Partners van Don Bosco Hoboken

[smls id=”367″]

Partners van GO! Technisch Atheneum Halle

[smls id=”402″]

Partners van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo

[smls id=”405″]

Partners van Petrus & Paulus Campus West, Oostende

[smls id=”404″]

Partners van Don Bosco Haacht

[smls id=”627″]

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die vandaag het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden vanaf 1 september 2019.

Interesse om mee te doen? Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info? Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Veerle Vermeulen

Expert

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 52
+32 498 77 57 80
veerle.vermeulen@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise

Mieke Vermeiren

Chief Expert Flanders Region

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 06
+32 486 61 79 79
mieke.vermeiren@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise