Mechanische Vormgevingstechnieken duaal

3de graad TSO

ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL (TSO)

Het leertraject

In de opleiding Mechanische Vormgevingstechnieken duaal leer je o.a. plaatbewerking, kunststofverwerking, CNC draaien & frezen, CNC-bewerkingscentra programmeren, basisonderhoud uitvoeren, stukken bewerken, monteren en demonteren.

Je bekwaamt je verder in het programmeren, verwerft een goed ruimtelijk inzicht en een kritische blik bij het analyseren van CAD tekeningen en het selecteren van materialen en gereedschappen. Je de verschillende technieken en methodieken die worden gehanteerd in de verspaningstechnologie.

Eerst leer je de basistechnieken. Deze oefen je verder op de werkplek en gestaag breid je je competenties verder uit. Je wordt hierbij begeleid door een leraar/trajectbegeleider uit de school en een ervaren mentor in het bedrijf.

Je krijgt realistische opdrachten die aansluiten bij het werk dat je later moet doen. Bovendien maak je deel uit van een professioneel team. Hierdoor kan je ook een aantal ‘soft skills’ verder ontwikkelen, zoals werken in een team, initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen. Veel bedrijven zoeken goede vakmensen die ook sterk zijn in deze algemene competenties. Ook hier heb je een stap voor.

Je leert gemiddeld 14 uur per week op de werkplek. Dit kan in één of meerdere leerbedrijven. Het leren kan ook deels in een gesimuleerde werkomgeving plaatsvinden in een opleidingscentrum van de sector (vb. Anttec, Limtec, Technicity), van de VDAB of van een bedrijf.

Naast een uitgebreide technische vorming in de school en op de werkplek, krijg je vanzelfsprekend ook de lessen algemene vorming op school (PAV, levensbeschouwing, talen, enz.).

Communicatie en feedback

Doordat je je opleiding voor het grootste deel in een bedrijf volgt, is er extra aandacht voor een goede communicatie tussen jou als leerling, de school en het bedrijf. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over wat je waar zal leren, wie je hierin zal begeleiden, waar je met vragen terecht kan, waar men op let bij de evaluatie, …


 

Scholen

Deze scholen bieden de studierichting Mechanische vormgevingstechnieken Duaal aan:
→ Ga naar onderwijskiezer

IN SAMENWERKING MET:


 

Veelgestelde vragen

Na het behalen van het diploma mechanische vormgevingstechnieken duaal kun je aan de slag als omsteller plaatbewerking, omsteller verspaning, monteerder-afregelaar of productieoperator kunststoffen.

Verder studeren?

Je kan je ook via een Se-n-Se-jaar verder specialiseren in mechanische vormgeving, bv.  in volgende richtingen: Kunststofvormgevingstechnieken volgen, Mechanica constructie- en planningstechnieken of Computergestuurde mechanische productietechnieken.

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een graduaatsopleiding, zoals elektromechanische systemen.

Je kan ook gaan voor een opleiding professionele bachelor in een technologische richting aan een hogeschool, bv. elektromechanica (duaal), automatisatie, energietechnologie, ontwerp- en productietechnologie, industrieel productontwerper, luchtvaarttechnologie. Met dit diploma professionele bachelor kan je aan de slag als bv. productieleider, medewerker van de engineeringscel (uittekenen en ontwikkelen van nieuwe machines, …), PLC-programmator, technisch tekenaar. Een mogelijke vervolgstap is om na een professionele bachelor via een schakeljaar de academische bachelor industrieel ingenieur aan te vatten.

Om toegelaten te worden tot het eerste leerjaar van de 3de graad Mechanische Vormgevingstechnieken duaal moet je geslaagd zijn in het 2de leerjaar van de 2de graad ASO, TSO of KSO.

Raadpleeg voor meer details www.onderwijskiezer.be , de school/het leercentrum of je CLB-begeleider.

Duaal leren is niet voor iedereen de beste keuze. Daarom gaan school en bedrijf samen met jou na of je klaar bent voor duaal leren. Dit betekent dat je al sterk bent in een aantal algemene startcompetenties zoals stiptheid, werken in een team en initiatief nemen. Je bent ook bereid om hier in te groeien door te leren in een professionele omgeving. Ook je motivatie om voor dit uitdagend traject te gaan wordt samen besproken.

Ben je op het einde van het 2de leerjaar van de 3de graad geslaagd? Dan behaal je het diploma het secundair onderwijs.

Meer info?

Contacteer de school/ het leercentrum of je CLB-begeleider voor meer inlichtingen.

Partners van Don Bosco Hoboken

[smls id=”367″]

Partners van GO! Technisch Atheneum Halle

[smls id=”402″]

Partners van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo

[smls id=”405″]

Partners van Petrus & Paulus Campus West, Oostende

[smls id=”404″]

Partners van Don Bosco Haacht

[smls id=”627″]

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die vandaag het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden vanaf 1 september 2019.

Interesse om mee te doen? Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info? Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Veerle Vermeulen

Expert

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 52
+32 498 77 57 80
veerle.vermeulen@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise

Mieke Vermeiren

Chief Expert Flanders Region

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 06
+32 486 61 79 79
mieke.vermeiren@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise