Mechanische Vormgeving duaal

3de graad (D)BSO

ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL (TSO)

Het leertraject

In de opleiding Mechanische Vormgeving duaal leer je o.a. plaatbewerking, basisonderhoud en storingen, lezen van een technisch dossier en materialen selecteren in functie van de bewerkingen. Je leert ook verschillende verspanende bewerkingen, het monteren en demonteren van halffabricaten en constructies.

Je leert verschillende bewerkingen zoals plooien en draaien, maar ook zagen, slijpen, schuren en boren komt aan bod. Door met verschillende materialen te werken, leer je de materiaaleigenschappen ervaren. Je voert het voorbereidend werk uit, voorafgaand aan het verspanen zelf, en neemt ook de nabewerkingen voor je rekening.

Eerst leer je de basistechnieken. Deze oefen je verder op de werkplek en gestaag breid je je competenties verder uit. Je wordt hierbij begeleid door een leraar/trajectbegeleider uit de school en een ervaren mentor in het bedrijf.

Je krijgt realistische opdrachten die aansluiten bij het werk dat je later moet doen. Bovendien maak je deel uit van een professioneel team. Hierdoor kan je ook een aantal ‘soft skills’ verder ontwikkelen, zoals werken in een team, initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen. Veel bedrijven zoeken goede vakmensen die ook sterk zijn in deze algemene competenties. Ook hier heb je een stap voor.

Je leert gemiddeld 20 uur per week op de werkplek. Dit kan in één of meerdere leerbedrijven. Het leren kan ook deels in een gesimuleerde werkomgeving plaatsvinden in een opleidingscentrum van de sector (vb. Anttec, Limtec, Technicity), van de VDAB of van een bedrijf.

Naast een uitgebreide technische vorming in de school en op de werkplek, krijg je vanzelfsprekend ook de lessen algemene vorming op school (PAV, levensbeschouwing, talen, enz.).

Communicatie en feedback

Doordat je je opleiding voor het grootste deel in een bedrijf volgt, is er extra aandacht voor een goede communicatie tussen jou als leerling, de school en het bedrijf. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over wat je waar zal leren, wie je hierin zal begeleiden, waar je met vragen terecht kan, waar men op let bij de evaluatie, …

Leervergoeding

Het bedrijf geeft je een maandelijkse leervergoeding die varieert tussen 520,30 euro (jaar 1) en 560,90 euro (jaar 2).


 

Scholen

Deze scholen bieden de studierichting Mechanische Vormgeving duaal aan:
→ Ga naar onderwijskiezer

IN SAMENWERKING MET:


 

Veelgestelde vragen

Na de derde graad Mechanische Vormgeving duaal kun je aan de slag als samensteller, insteller plaatbewerking, insteller verspaning of als monteerder.

Verder studeren?

Het 7de jaar Omsteller Verspaning duaal sluit het best aan bij de studierichting Mechanische Vormgeving duaal. Ook de specialisatiejaren Computergestuurde werktuigmachines en Matrijzenbouw liggen in lijn.

Vraag hierover meer inlichtingen op je school of bij een CLB-medewerker, sommige overgangen zijn immers niet zo evident en niet alle richtingen worden elk jaar aangeboden.

Om toegelaten te worden tot het eerste leerjaar van de 3de graad Mechanische Vormgeving duaal moet je geslaagd zijn in het 2de leerjaar van de 2de graad ASO, TSO, BSO of KSO.

Raadpleeg voor meer details www.onderwijskiezer.be

Duaal leren is niet voor iedereen de beste keuze. Daarom gaan school en bedrijf samen met jou na of je klaar bent voor duaal leren. Dit betekent dat je al sterk bent in een aantal algemene startcompetenties zoals stiptheid, werken in een team en initiatief nemen. Je bent ook bereid om hierin te groeien door te leren in een professionele omgeving. Ook je motivatie om voor dit uitdagend traject te gaan wordt samen besproken.

Ben je op het einde van het 2de leerjaar van de 3de graad geslaagd? Dan behaal je het studiegetuigschrift van het 2de leerjaar van de 3de graad van het secundair onderwijs. Dan heb je alle competenties verworven van de algemene vorming én van de beroepskwalificatie.

Meer info?

Contacteer de school/ het leercentrum of je CLB-begeleider voor meer inlichtingen.

Partners van Don Bosco Hoboken

[smls id=”367″]

Partners van GO! Technisch Atheneum Halle

[smls id=”402″]

Partners van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo

[smls id=”405″]

Partners van Petrus & Paulus Campus West, Oostende

[smls id=”404″]

Partners van Don Bosco Haacht

[smls id=”627″]

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die vandaag het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden vanaf 1 september 2019.

Interesse om mee te doen? Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info? Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Veerle Vermeulen

Expert

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 52
+32 498 77 57 80
veerle.vermeulen@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise

Mieke Vermeiren

Chief Expert Flanders Region

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 06
+32 486 61 79 79
mieke.vermeiren@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise