Elektromechanische technieken duaal

3de graad TSO

ELEKTROMECHANISCHE TECHNIEKEN DUAAL (TSO)

Het leertraject

In de opleiding Elektromechanische technieken duaal (EMTd) leer je alle aspecten van het preventief onderhoud en het correctief onderhoud van productie-installaties in een technologische omgeving.

Leraren en mentoren op de werkplek dompelen je samen onder in de wereld van het preventief onderhoud. Je start met een doorgedreven opleiding rond veiligheid in de werkomgeving. Je doorloopt nadien drie modules.

Geleidelijk aan gaan ze een stapje verder en leren ze jou de kneepjes van het correctief onderhoud. Ook hier doorloop je de drie modules maar de focus ligt op het ontwikkelen van jouw probleemoplossende vermogens.

Je leert gemiddeld zo’n 10 uur per week op de werkplek. Dit gebeurt niet alleen in één of meerdere bedrijven. Het leren zal ook deels in een gesimuleerde werkomgeving plaatsvinden in een opleidingscentrum van de sector (vb. AnttecLimtecTechnicity), van de VDAB of van een bedrijf.

Je ervaart zelf hoe theorie toegepast wordt in de praktijk. Je hebt die kennis als het ware “beleefd” en daardoor beter geleerd. Bovendien kan je op de werkplek ook groeien in heel wat ‘soft skills’ zoals werken in een team, initiatief nemen, verantwoordelijkheid dragen. Ook hier heb je een stap voor: voor bedrijven zijn ook deze essentieel. Dat zorgt ervoor dat je na deze richting kan verder studeren, maar ook kan gaan werken.

Naast een uitgebreide technische vorming in de school en op de (gesimuleerde) werkplek, heb je vanzelfsprekend ook de lessen algemene vorming (wiskunde, talen, levensbeschouwing, enzovoort). Daarnaast kan de school bijkomende lessenpakketten organiseren die je optimaal voorbereiden op het hoger onderwijs. 

Communicatie en feedback

Doordat je je opleiding op meerdere plekken volgt, is er extra aandacht voor een goede communicatie tussen jou als leerling, de school en het bedrijf. Er wordt gewerkt met een evaluatie- en feedbacktool waarin jijzelf, je leraren en mentor in het bedrijf de evolutie van het leerproces en bijzondere aandachtspunten opvolgt en uitwisselt.

 

Scholen

Deze scholen bieden de studierichting Elektromechanische Technieken Duaal aan:
→ Ga naar onderwijskiezer

IN SAMENWERKING MET:


 

Veelgestelde vragen

Met het diploma Elektromechanische technieken duaal op zak kan je diverse richtingen uit om je loopbaan vorm te geven. Het is een brede opleiding waardoor je verschillende kennis- en competentiedomeinen beheerst.

Je kan meteen de stap naar een job zetten en werken als productie-operator of technieker onderhoud in een bedrijf. Maar je kan ook gaan voor een job in een andere domein:  productontwikkeling, kwaliteit, verbetering van het productieproces, …   

Afhankelijk van je interesses en je competenties, is er een waaier aan mogelijkheden om je loopbaan uit te bouwen. Je kan, via opleidingen en door ervaring, doorgroeien tot procestechnieker, werkvoorbereider, afsteller-regelaar of ontwerper-tekenaar. Ook een loopbaan in onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

Verder studeren? 

Je kan je ook via een Se-n-Se-jaar verder specialiseren in technisch onderhoud, bv.  in volgende richtingen: kunststof, industriële installatietechnieken,  vliegtuigtechnieken. 

Een andere mogelijkheid is kiezen voor een graduaatsopleiding, zoals elektromechanische systemen.  

Je kan ook gaan voor een opleiding professionele bachelor in een technologische richting aan een hogeschool, bv. elektromechanica (duaal), automatisatie, energietechnologie, ontwerp- en productietechnologie, industrieel productontwerper, luchtvaarttechnologie. Met dit diploma professionele bachelor kan je aan de slag als bv. productieleider, medewerker van de engineeringscel (uittekenen en ontwikkelen van nieuwe machines, …), PLC-programmator, technisch tekenaar. Een mogelijke vervolgstap is om na een professionele bachelor via een schakeljaar de academische bachelor industrieel ingenieur aan te vatten.

Je merkt het: mogelijkheden genoeg!

Om toegelaten te worden tot het eerste leerjaar van de 3de graad ‘Elektromechanische technieken duaal’ moet je geslaagd zijn in het 2de leerjaar van de 2de graad ASO, TSO of KSO. Raadpleeg voor meer details www.onderwijskiezer.be of spreek er over met je CLB-begeleider.

Duaal leren is niet voor iedereen de beste keuze. Daarom gaan school en bedrijf samen met jou na of je klaar bent voor duaal leren. Dit betekent dat je al sterk bent in een aantal algemene startcompetenties zoals stiptheid, werken in een team en initiatief nemen. Je bent ook bereid om hier in te groeien door te leren in een professionele omgeving. Ook je motivatie om voor dit uitdagend traject te gaan wordt samen besproken.

Ben je op het einde van het 2de leerjaar van de 3de graad geslaagd? Dan behaal je het diploma secundair onderwijs.

Meer info?

Contacteer de school/ het leercentrum of je CLB-begeleider voor meer inlichtingen.

Partners van Don Bosco Hoboken

[smls id=”367″]

Partners van GO! Technisch Atheneum Halle

[smls id=”402″]

Partners van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo

[smls id=”405″]

Partners van Petrus & Paulus Campus West, Oostende

[smls id=”404″]

Partners van Don Bosco Haacht

[smls id=”627″]

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die vandaag het duale leertraject aanbieden.

Interesse om mee te doen?  Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info vind je hier. Je vindt er ook de scholen en bedrijven die het duale leertraject aanbieden vanaf 1 september 2019.

Interesse om mee te doen? Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Leertraject & pedagogisch-didactisch materiaal

Meer info? Contacteer Veerle Vermeulen of Mieke Vermeiren

Veerle Vermeulen

Expert

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 52
+32 498 77 57 80
veerle.vermeulen@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise

Mieke Vermeiren

Chief Expert Flanders Region

BluePoint Brussels
boulevard A. Reyers 80
BE 1030 Bruxelles

+32 2 706 78 06
+32 486 61 79 79
mieke.vermeiren@agoria.be

Centres d’expertise Talent & Labor Market Center of Expertise